top of page

HOMOCYSTEINA jest substancją wytwarzaną w organizmie w trakcie procesu trawienia białek. Przy prawidłowym poziomie jest niezbędna do budowy i regeneracji tkanek. Jednak podwyższony poziom może wiązać się z wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.

W jaki sposób HOMOCYSTEINA zwiększa ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu ?

Wysoki poziom homocysteiny może oddziałowywać ujemnie na uszkodzoną przez cholesterol i inne substancje ścianę naczynia. Uszkodzone w tym procesie tętnice częściej ulegają zwężeniu i zamknięciu.

Co jest przyczyną stwierdzonego u mnie wysokiego poziomu HOMOCYSTEINY ?

Wzrost poziomu homocysteiny może być wywołany brakiem pewnych witamin w organizmie. Dodatkowo, istnieje grupa osób z genetycznie uwarunkowanym zaburzeniem metabolizmu homocysteiny. Osoby, u których stwierdzono tą dosyć powszechną nieprawidłowość, powinny stosować dietę bogatą w kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12

Jak można kontrolować poziom HOMOCYSTEINY ?

W większości przypadków kontrolowanie podwyższonego poziomu homocysteiny jest stosunkowo proste. Najłatwiej jest stosować dobrze dobraną dietę bogatą w warzywa liściaste, owoce cytrusowe, rośliny strączkowe, mięso, ryby, a także preparowane kiełki zbóż oraz płatki zbożowe. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących diety skonsultuj się z lekarzem.

Cena badania z pobraniem mobilnym: 93zł

Wynik tego samego dnia

bottom of page